300x184xebre_biofesra-300x184

Què és una reserva de la Biosfera?

Les reserves de la biosfera són espais en els que s’apliquen pràctiques innovadores per conciliar l’activitat humana i la conservació del medi ambient, en concertació amb la població que l’habita. Aquestes activitats es concentren en ecosistemes particulars: muntanyes, bosc tropical, sistemes urbans, terres humides, illes o zones costeres i marines.

Una reserva de la Biosfera és un lloc geogràfic seleccionat dins el programa sobre l’Home i la Biosfera de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura) que es va iniciar a principis dels anys 70 per tal d’afavorir la investigació interdisciplinària i reforçar capacitats, tenint com a objectius fonamentals reduir la pèrdua de biodiversitat i tractar els seus principals aspectes ecològics, socials i econòmics.

Reserves de la Biosfera existents.

 A Catalunya les Terres de l’Ebre representen la segona reserva de la Biosfera després de la del Parc Natural del Montseny, amb 35 anys d’història.

A nivell espanyol amb la incorporació de “La Granja y El Espinar”, a la Serra de Guadarrama (Segòvia), les “Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo”, a Galícia, i les Terres de l’Ebre, es passa a ocupar el segon lloc mundial darrera dels E.U.A. i superant a Rússia, amb un total de 45 reserves.

A nivell mundial existeixen un total de 621 reserves de la Biosfera en 117 països.

Importància de la Declaració de Reserva de la Biosfera per a les Terres de l’Ebre

 El reconeixement com a Reserva de la Biosfera és una oportunitat que ha de comportar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i el reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, històrics i culturals.

Aquest és el segon any que la candidatura ebrenca es presentava a aquest títol després que l’any passat fos desestimada. Els límits de l’anterior candidatura han estat modificats deixant al marge les zones sota influència de la planta nuclear d’Ascó. La Reserva actual abasta un total de 367.729 hectàrees (78% terrestres i 22% marítimes).

Més concretament, la Reserva de Biosfera de Terres de l’Ebre ha de servir fonamentalment per:

  • Contribuir a impulsar l’actual gestió dels espais i béns naturals i la conservació de la biodiversitat, coordinant i cohesionant diferents polítiques i plans d’acció i facilitant la disponibilitat de recursos tècnics i econòmics
  • Integrar l’agricultura dins les polítiques de conservació
  • Mitigar els eventuals efectes derivats del canvi climàtic a les Terres de l’Ebre
  • Engegar estratègies de desenvolupament sostenible vinculades a la dinamització del sector agrícola i consolidació del sector turístic
  • Impulsar la constitució d’un pool de coneixement ebrenc en matèria de canvi climàtic i coneixement i protecció de la biodiversitat. Cal atendre en especial la particular vulnerabilitat del Delta respecte als efectes d’un eventual canvi climàtic, com pot ser l’elevació del nivell del mar i la modificació de les dinàmiques fluvio-marines

Compartir ...Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Sobre el autor - ruta10

Les Torres del Riu Parc Natural del Delta de l’Ebre