La ciutat de Tortosa conserva un conjunt de fortificacions dels més importants de Catalunya, format per sis quilòmetres de muralles amb baluards i castells que, tot i la seva espectacularitat, són molt poc coneguts. Per donar-ho a conèixer, hem preparat un itinerari en bici amb vistes molt espectaculars de la ciutat i la vall de l’Ebre que hauria de servir a qualsevol visitant com a primera aproximació a la ciutat i a la vall.

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/1153359

La ruta preparada l’hem anomenat TORTOSA EMMURALLADA. Es tracta d’una ruta de 15km amb forts però curts pendents que recorre tots els baluards i castells de la ciutat. Des de la nostra nau sortim per la Via Verda direcció al centre de Tortosa, creuem el pont del tren i seguim per la vora del riu passant per davant del Mercat. D’allà marxarem a contemplar la Catedral. Passant pel Pavelló Firal i endinsant-nos al barri de Remolins pujarem al Castell de Tenasses, fortificació dels segles XVIII i XIX que no té connexió amb la resta de la trama emmurallada de la ciutat. Allà podem gaudir de les vistes de la vall per primer cop, veient desaparèixer l’Ebre riu amunt.

300x225x68-300x225

Posteriorment ens dirigirem a la Torre del Cèlio per tal d’entrar al Call jueu, visitant el Portal dels Jueus seguint la muralla medieval de Remolins. La següent pujada ens portarà al Castell de la Suda o de Sant Joan, fabulosa fortalesa musulmana que s’utilitza en l’actualitat com a Parador de Turisme. Conjuntament amb la Catedral configuren els punts més emblemàtics de la ciutat gràcies a que els seus 59 metres d’altitud determinen –a part d’un magnífic mirador- un punt estratègic que presideix la ciutat i la vall de l’Ebre. Seguidament ens dirigirem a una extensió del propi Castell de la Suda: les remodelades Avançades de Sant Joan, conjunt fortificat dels segles XVII i XVIII que podrem travessar amb la bici.

300x225x74-300x225

 

A continuació ens dirigirem al Fortí del Bonete passant per davant de les muralles del Rastre. Es tracta d’un element defensiu contemporani a les Avançades format per un únic baluard rodejat per un estret fossat. A la part exterior s’exhibeix un gran escut heràldic no identificat, davant del qual tindrem les millors vistes del Castell de la Suda i les Avançades de Sant Joan. Molt a prop trobarem la zona de les Esplanetes on es troba l’Hospital Verge de la Cinta i des d’on podrem gaudir de les vistes més properes al centre de Tortosa. Allà trobem les fortificacions del Sitjar, destacant el Baluard de la Victòria amb el Portal de Tarragona.

300x225x80-300x225

Per últim visitarem el Fort d’Orleans des del que veiem una nova òptica de la ciutat i de l’Ebre marxant cap a la seua desembocadura. Sortint del Fort ens trobem el Seminari Diocesà. Per retornar passarem per l’estació de tren, aprofitant els nous carrils bici per retornar al punt de sortida

 

mapa_ruta_tortosa

Compartir ...Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Sobre el autor - ruta10

El creixement de les curses de Sant Silvestre i de Nadal a les Terres de l’Ebre CUBYKAYAK: LA REVOLUCIÓ EN ELS CAIACS RECREATIUS