En els últims anys s’estan incrementant les curses a peu per acomiadar l’any a les Terres de l’Ebre. Aquestes curses se situen entre passat Sant Esteve i l’últim dia de l’any.

Les tradicionals curses que es realitzen per acomiadar l’any porten el nom del santoral de l’últim dia de l’any: Sant Silvestre. La primera cursa de Sant Silvestre que es va celebrar fou a l’any 1924 a la ciutat brasilera de Sao Paulo, ciutat amb elevada població que ha mantingut aquesta gran festa popular en la que les disfresses i la diversió s’han convertit en les seues credencials. L’origen d’aquesta cursa es basava en recuperar una vella tradició francesa de curses nocturnes que es disputaven la nit de cap d’any on els participants s’il·luminaven amb torxes.

300x199xcursa1-300x199

La cursa de Sant Silvestre es va anar incorporant a nombroses ciutats i actualment a Europa destaquen les de Londres, Berlín, Roma o Madrid. Aquesta última es coneguda com a “San Silvestre Vallecana”; es celebra des del 1964 iniciant-se primer a nivell professional i incorporant uns anys més tard el nivell popular.

A Barcelona es disputa per primera vegada al 1999 i s’ha anat convertint en una de les principals curses populars superant enguany la barrera dels 11.000 inscrits on l’organització fixa el límit. Inicialment coneguda com a Sant Silvestre Barcelonesa, a partir del 2005 adoptà la denominació de Cursa dels Nassos- Sant Silvestre de Barcelona. A partir del 2010 es denomina únicament Cursa dels Nassos i la denominació Sant Silvestre Barcelonesa la recull la població de Sant Cugat del Vallès. L’home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l’any i que, casualment, tan sols se’l pot veure el dia trenta-u de desembre de cada any.

Les Terres de l’Ebre no han estat cap excepció i aprofitant el gran “boom” de les curses a peu al territori –com ho demostren el consolidat i amplíssim Circuit de Curses de Muntanya o bé les més recents Running Sèries– han impulsat de forma notòria aquest tipus de curses en els anys més recents. Entre elles destaca la III edició de la Sant Silvestre de Jesús-Roquetes.

212x300xcursa2-212x300

Entre les que repeteixen edició tenim la de Vinebre i la de Tivenys. En aquesta última destaca el seu caràcter solidari: per tenir dorsal es demana aportar algun tipus d’aliments que després serà donat al banc d’aliments.

Per últim tenim les curses que s’estrenen enguany: Alcanar, Xerta, Cursa de Nadal de Santa Bàrbara, i la Cursa dels Innocents de Deltebre, la qual segueix l’exemple de Tivenys i demana l’aportació solidària d’algun aliment per a participar en la cursa o marxa que unix les dos esglésies.

300x149xcursa3-300x149

Compartir ...Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Sobre el autor - ruta10

Parc Natural del Delta de l’Ebre UNA VISIÓ DIFERENT DE TORTOSA